Μάστιγα το πλιάτσικο… σε ελαιώνες – Ποια μέθοδο ακολουθούν οι δράστες

Η φετινή χρονιά σε ότι αφορά την παραγωγή ελαιόλαδου είναι φτωχή ως ανύπαρκτη σε αρκετές περιοχές της χώρας καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών τα δέντρα δεν έχουν καρπούς, γεγονός που ευνοεί περιστατικά κλοπών αλλά και αύξηση των τιμών στην πώληση του ελαιόλαδου που εκτιμάται ότι η τιμή του τενεκέ θα αγγίξει τα 200 ευρώ. 

Εκατοντάδες παραγωγοί έχουν φτάσει στο σημείο να φυλάνε τις νύχτες σκοπιά… στους ελαιώνες τους ενώ άλλοι έχουν προσλάβει σεκιούριτι αφού αρκετοί έχουν πέσει θύματα κλοπής. Στην φύλαξη έχουν επιστρατεύσει και σκυλιά ενώ άλλοι όπως στην Κρήτη, έχουν τοποθετήσει στα δέντρα GPS σε σχήμα ελιάς, το οποίο δεν διακρίνεται και στέλνει μήνυμα στο τηλέφωνο του παραγωγού όταν απομακρυνθεί από το σημείο αφού οι κλέφτες το περνούν για καρπό και το παίρνουν μαζί τους. Επίσης πολλές φορές, οι δράστες αρπάζουν και σύνεργα συλλογής καρπού που εντοπίζουν στους ελαιώνες.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι δράστες είναι να πηγαίνουν νύχτα στους ελαιώνες και να κόβουν ολόκληρες κλάρες από τα δέντρα… να τα φορτώνουν σε αγροτικά και να εξαφανίζονται. Στη συνέχεια πηγαίνουν σε δικό τους χώρο όπου αφαιρούν μαζεύουν τους καρπούς από τις κλάρες και τα πωλούν σε ελαιοτριβεία. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος, η οποία καταστρέφει τα δέντρα με αποτέλεσμα το κόστος από την ζημιά να είναι τεράστιο για τους ιδιοκτήτες.

Σχετικά